Pojednávanie s Ašotom M. pre neprítomnosť svedkov odročili

03.09.2008 Prešov

Prešov 3. septembra (TASR) – Hlavné pojednávanie s obžalovanými v prípade vraždy sninského podnikateľa Františka Galandu, ktoré sa začalo dnes ráno na Okresnom súde (OS) v Prešove po overení prítomnosti obžalovaných, ...
Na pojednávaní sa zúčastnili obžalovaní Ašot M. , Martin M. a Vladimír K. a ich právni zástupcovia. Tibor M. , ktorý je ďalším obžalovaným v tomto prípade, listom informoval súd, že sa na hlavné pojednávanie nedostaví, lebo mu to nedovoľuje jeho zdravotný stav a súhlasil, aby sa konalo v jeho neprítomnosti. Dôvodom odročenia hlavného pojednávania bola neprítomnosť dvoch svedkov, ktorých nariadil vypočuť Krajský súd v Prešove. Vzhľadom na to, že predvolaní svedkovia na pojednávanie neprišli, predseda senátu OS nariadil, aby ich prítomnosť na stanovenom septembrovom termíne zabezpečila polícia prostriedkami trestného poriadku. Rovnako krajský súd (KS) v tomto prípade nariadil okresnému súdu, aby sa uskutočnila konfrontácia jednej zo svedkýň s vyšetrovateľmi prípadu, ktorí v tomto procese majú vystupovať ako ďalší svedkovia.
Ašotovi M. sa po uplynutí päťročného väzenia v prípade spomínanej vraždy sninského podnikateľa podarilo 22. augusta dostať na niekoľko minút na slobodu. Pred bránou väznice ho však čakali policajti a kukláči, ktorí ho opäť zatkli za údajné marenie vyšetrovania a útok na verejného činiteľa.
Senát Okresného súdu v Prešove 24. apríla minulého roka odsúdil Ašota M. v súvislosti s vraždou Františka Galandu na 20 rokov odňatia slobody. Súd uznal za vinných aj ďalších obžalovaných, Ladislavovi K. udelil trest odňatia slobody na desať rokov a Martinovi M. na dva roky. Proti tomuto rozsudku sa obžalovaní odvolali. KS v Prešove na neverejnom konaní 23. januára 2008 pre procesné pochybenie uznesením zrušil rozhodnutie okresného súdu v celom rozsahu a prípad vrátil na opätovné prerokovanie, ktoré má odstrániť rozpory vo výpovediach obžalovaných.
 

Vyberte región